Osobní trenér fitness Praha - Pavel Dvořáček

Celozrnné žitné placky

  • 300g clz žitné mouky
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • 5g (lžička) soli
  • 250ml vody
  • 1 kostka droždí
  • Celozrnná žitná mouka na podsypání (stačí troška)

 

Kostku droždí rozdrolíme do misky a rozpustíme v 250ml vody. Přidáme mouku, olej a sůl a vypracujeme vařečkou těsto, které stěrkou přemístíme na lehce posypanou desku (vál). Těsto rozdělíme na 8 dílů, z každého vytvarujeme prsty placku o průměru 10-13cm.
Placky necháme asi 1/2h vykynout a poté upečeme v troubě na 200°C cca 15-20 minut.

Výživové hodnoty – 1ks z 8: 32g sacharidů, 4g bílkovin, 4g tuků a 0,6g soli

 
Celozrnné žitné placky